گزارش سیدمجتبی ابطحی از کتاب «در جستجوی شبح»
سیدمجتبی ابطحی دبیرکل کنفرانس بینالمللی حمایت از انتفاضۀ فلسطین در مراسم رونمایی از کتاب «در جستجوی شبح»گفت: آقای رابرت آن زمان که در بیروت بود، من هم آنجا بودم. تنها کسی بودم که از جنوبیترین تا شمالیترین منطقه مرتب در حرکت بودم. ایشان سعی کرده فراتر از گزارشگری، یک ژست جامعهشناسی بگیرد و تحلیل کند در حالی که شناختی از جامعۀ لبنان نداشت. فرد جامعهشناس باید با تمام مذاهب شناخت داشته باشد. باید عقبۀ ملیتها و طائفهها را بشناسد. منتها این آقا شناختی نداشت. به ماشینهای آنچنانی اشاره و بعد تعجب میکند. او همۀ غرب را در یک نقطۀ شرقی میدید. حالا چه میشود این ملت ناگهان به سمتی میروند که احمد قصیرها را تربیت میکنند.ابطحی افزود: او میگوید مطلب را از دید سانسور و حذفهای «سی آی اِی» تهیه کردم. پس این کتاب بدون مأموریت نیست. در کتاب مدام میگوید «مرا بردند» و «از من خواستند». این سازمان یک سازمان کاملاً کثیف برای گسترش هیمنۀ امپریالیسم است که 24 ساعت به دنبال توطئه است. در این کتاب میگوید از 5 نفری که در این تیم بودند، خودش فقط زنده مانده است. او نشان میدهد دنبال آرمانهای ضد اسلامی و ضد جریان انقلاب اسلامی در لبنان است.
با تأکید بر اینکه باید بتوانیم قهرمانان مقاومت را خودمان معرفی کنیم، گفت: باید به گونهای عمل کنیم که دیگران به دنبال ترجمۀ آثار ما باشد. دشمنان فهمیدند قهرمانان ما ظرفیت جهانی دارند. ملتهای آمریکای لاتین حاج قاسم را به عنوان عمو قاسم میشناسند. برای کسی که شهید مغنیه را میخواهد ابتدا بشناسد شاید این کتاب جالب نباشد بلکه برای قشری است که مغنیه را از قبل میشناختند و قصد دارند ابعاد دیگری از زندگانی ایشان را بشناسد.
دبیرکل کنفرانس بینالمللی حمایت از انتفاضۀ فلسطین با انتقاد از روحیۀ خصمانۀ نویسندۀ کتاب گفت: شهید مغنیه بر خلاف آنچه کتاب از او چهرهای تروریست ساخته، دارای روحی لطیف بود. در عین آنکه مقابل دشمنان سرسخت بود، در برابر مؤمنان فروتن بود. چنین افرادی تربیتیافتۀ مکتب تشیع و مکتب اباعبدالله هستند. برخی مداحان هم متأسفانه به بعد قهرمانانۀ شهدای کربلا میپردازند، در حالی که این رشادتها برگرفته از ابعاد متعدد آسمانی آنهاست.
صمدی در ادامۀ این مراسم دربارۀ شخصیت پنهان شهید مغنیه گفت: دو سال در بیروت بودم و کنجاوی بالایی داشتم ایشان را ببینم. فقط تصور میکردم یک مبارزی مانند سایر مبارزان است. همۀ فرماندهان را شبیه هم میدانستیم. همان زمان از یک استاد دانشگاها که خیلی موافق جبهۀ مقاومت بود، پرسیدم عماد را میشناسید؟ آیا زنده است؟ عربها بازنشستگی نظامی دارند، گفتم شاید بازنشسته شده است. به من گفت به نتیجۀ قطعی رسیدم که او یک شخصیت تخیلی است و هر مأموریتی که نمیتوانند انجام دهند، میگویند عماد انجام میدهد. به این اندازه مخفیانه عمل میکرد. پس از شهادتشان این ماجرا را رها نکردم. بعید میدانم که کسی به اندازۀ من دنبال کار عماد رفته باشد. من گفتم باید دنبال خارجیها بروم، داخلیها صحبت نمیکنند. به بیروت رفتم و در آنجا هم چیزی گیرم نیامد.
وی افزود: نزدیکترین شخص را رابرت نویسندۀ همین کتاب معرفی کردند، اما بدانید او یک قدم هم به عماد نزدیک نشد. یک مشت گزارش از این و آن گرفته و در کتابش نوشته است. این کتاب با مأموریت اقتصادی و سیاسی است. او مشاور دادگاه رفیق حریری است. این کتاب با سرعت بالا برای تأثیرگذاری در روند هیئت منصفه نوشته شد. تمام شرارتهای نیمه قرن دوم را به عماد نسبت داده است.
صمدی افزود: آنچه در این کتاب برایم جلب توجه کرد خود شخصیت رابرت بود. او ژست خاورمیانهشناس و جامعهشناس به خود گرفته است. 90 درصد کتاب، داستاننویسی و سناریونویسی است. 21 درس از یک تروریست نوشته که اتفاقاً درسهای یک مجاهد است. به گمان او عماد تروریست است، اما در نگاه ما درسهای یک مجاهد واقعی است. در نهایت اینکه کتاب ذهنیت یک جاسوس امنیتی از مجاهدتهای یک فرمانده است.
این پژوهشکر تاریخ با اشاره به اینکه عماد یک عنصر تأثیرگذار در خاورمیانه است، گفت: او در 21 سالگی آمریکا را از لبنان بیرون کرد و آمریکا دیگر بازنگشت. خیلی از کارهایی که عماد انجام داد، دیگران نتوانستند انجام دهند. موانع ذهنی که دیگران برای خود بافته بودند، او نداشت. ساختمانی که همه تصور میکردند مستحکم است و امکان تخریب ندارد، او منفجر میکرد.صمدی با انتقاد از موانع نگارش کتاب دربارۀ شهید مغنیه گفت: باید اجازه بدهند بیشتر دربارۀ عماد تحقیق کنیم و کتاب بنویسیم و مستند داشته باشیم. منابع ما در داخل به خود حق سکوت دادند و به ذکر برخی خاطرات اکتفا میکنند و لبنانیها هم چند خاطره بیشتر به ما نمیگویند، در حالی که ما نیاز به اطلاعات بیشتری از این شهید بزرگوار به ویژه در جنگهای داخلی لبنان داریم.
به نقل از کانال بررسیهای کریا، ایتا